Wapen Cranendonck

Wapen Cranendonck

23 februari 1997: “In zilver drie hoorns van keel, geopend, gemond en beslagen van zilver. Het schild geplaatst op een adelaar van sabel, gebekt, getongd en geklauwd van keel.”

Geschiedenis van het wapen
Gezien de uniekheid en de historiciteit van de voorhanden zijnde symbolen stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde aan de gemeente voor het wapen van de oorspronkelijke heren van Cranendonk als gemeentewapen vast te stellen. Het weglaten van de adelaar van de Duitse koningen was in de ogen van de commissie slechts mogelijk indien het gemeentebestuur dorpswapens zou instellen waarbij Budel de adelaar met een historisch correct wapen zou behouden. Doordat de Hoge Raad van Adel in zijn advies de tekst van de concept-wapenomschrijving wijzigde, is het wapen van de oorspronkelijke heren van Cranendonk thans incorrect in het wapen van de gemeente opgenomen. Bij Koninklijk Besluit van 23 februari 1997 nr. 97.005789 werd aan de gemeente het wapen met bovenstaande beschrijving verleend.

Wapen
Jan Melssen, ‘Wapen en vlag voor de nieuwe gemeente Cranendonck’, Van Schild en Vaan VI (1999) 4-8.
Jan Melssen, ‘Het wapen van de nieuwe gemeente Cranendonck’, De Nederlandsche Leeuw 116 (1999) 93-95.
Jan Melssen, ‘Wapen en banier van de heerlijkheid Cranendonk’, De Blauwe Heraut III (2004) 8-12.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dit meisje met haar hondje staat voor de oude school.
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
De Peel boven Langen Ryser Grooten Bergh.
Naam Cranendonck
images/hourglass.png

ZOEKEN...