Wapen Cranendonck
23 februari 1997: “In zilver drie hoorns van keel, geopend, gemond en beslagen van zilver. Het schild geplaatst op een adelaar van sabel, gebekt, getongd en geklauwd van keel.”
Naam Cranendonck
Het grote katholieke gezin
Klot, leem en carnavalskeien
Peellands bodem heeft in de loop der tijden het Peelvolkje veel gegeven: van brandstof en landbouwgrond tot fossielen en archeologische schatten uit oude culturen, zoals de gouden Romeinse helm. Velen hebben met hard werken hun brood verdiend in de veenderijen, de turfstrooiselindustrie en de landbouw. In de hoogtijdagen van de veenbedrijven was er nog geen sprake van een uitbundig en meerdaags feest als carnaval, dat het werk even doet vergeten. De carnavalsverenigingen in de Peel zijn pas ontstaan in de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele van die carnavalsclubs zijn door hun naam en symboliek wel verbonden met de Peelgrond.
Helder en klaar Brabands glas
De woelige tijden in het begin van de Tachtigjarige oorlog spaarden ook Stiphout niet. Het dorp werd in 1587 door de Staatse troepen platgebrand waarbij ook de kerk het moest ontgelden. Het tabernakel waar de bij de brand van 1342 geredde hosties werden bewaard ging verloren. Het Heilig Sacrament van Stiphout was op tijd door de pastoor in veiligheid gebracht op het kasteel van Helmond.
Wie vermoordde Hendrik Maas?
Juni 1853 begonnen Jan van de Griendt en consorten daadwerkelijk met de vervening van de Heitrakse Peel in Deurne. Het zou nog vijf jaren duren, voordat dat gebeurde onder de naam N.V. Maatschappij Helenaveen. De eerste jaren moesten veel voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Vooral in 1855 werden veel dagloners uit de omgeving aangetrokken om te kappen. Eén van hen was de tweeëndertigjarige Hendrik Maas uit Someren.
Pionierswerk
Op de gemeentegrens van Someren-Heide is een ereboog opgesteld waar politieagenten salueren.
ZOEKEN...